Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Έφηβοι και ναρκωτικά

Σκέψεις της Όλγας Πρόκα, μαθήτριας του 3ου -ΤΑΔ γυμνασίου Μυτιλήνης.
   Η εφηβεία είναι μια ηλικία σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο δύσκολη. Τότε πολλοί έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα  ψυχολογικά, κοινωνικά, υπαρξιακά κτλ.
  Ένας κύριος λόγος που συχνά απογοητεύονται είναι η  ερωτική απογοήτευση, που μπορεί να τους καταβάλλει τόσο πολύ, ώστε να οδηγηθούν στη χρήση αλκοόλ, ψυχοφαρμάκων ή και ναρκωτικών ουσιών. Την περίοδο αυτή της ζωής τους είναι πολύ ευάλωτοι στις προκλήσεις και στις δυσκολίες ιδιαίτερα αν δεν έχουν μια ισχυρή προσωπικότητα, μια σωστή αγωγή και καλές οικογενειακές σχέσεις. Έτσι, κάποιοι επιτήδειοι έμποροι τοξικών ουσιών οργανωμένοι σε ισχυρά κυκλώματα, βρίσκουν θύματα σε τέτοιες καταστάσεις και τους εκμεταλλεύονται χωρίς έλεος.
    Παρουσιάζονται σαν φίλοι, υποστηρικτές, που θέλουν να τους βοηθήσουν να ξεχάσουν, να νιώσουν καλύτερα και τους "προσφέρουν" μια ουσία, για να αλλάξει η ζωή τους. Έτσι, οι έφηβοι καταλήγουν να γίνουν χρήστες ναρκωτικών και η ζωή τους γίνεται πιο δύσκολη. Η συμπεριφορά τους αλλάζει, οι σχέσεις τους με τους φίλους και τους γονείς οξύνονται. Τα οικονομικά τους διαλύονται. Η ζωή τους κινδυνεύει. 
    Είναι λοιπόν κρίμα αυτά τα παιδιά να μη βοηθηθούν. Οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να πανικοβληθούν. Οφείλουν να ενημερωθούν και να απευθυνθούν σε ένα από τα ειδικά κέντρα που υπάρχουν, όπως στον τόπο μας Η ΠΝΟΗ. Εκεί μπορούν να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν το παιδί τους. Όμως, καλύτερο είναι να προλάβουν να μη φτάσει ως εκεί η κατάσταση. Να είναι κοντά στο παιδί τους με αγάπη και κατανόηση, αλλά και να του βάζουν όρια στη ζωή. Να μεγαλώνουν τα παιδιά τους ώστε να γίνουν ικανά να αντιμετωπίζουν δυναμικά τις δυσκολίες της ζωής και όχι με τη φυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου