Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Το προσφυγικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του

Από το μαθητή της γ΄ τάξης Γαβριήλ Καπετάνιο του 3ου - ΤΑΔ Μυτιλήνης
   Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι πρόσφυγες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, εξαιτίας οικονομικών ή πολιτικών συνθηκών, για να μεταφερθούν σε άγνωστες για αυτούς χώρες, όπου θα λυθεί υποτίθεται το ζήτημα επιβίωσής τους. 
    Εκεί συναντούν πολλές δυσκολίες. Μια από αυτέ είναι ότι δεν παιρνουν μαζί τους τα απαραίτητα αγαθά και όταν φτάσουν στην "ξένη χώρα" "τη γη της επαγγελίας", ζουν σε άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίουν την οικονομική εκμετάλλευση από τους ντόπιους, αναγκάζονται να δουλέψουν σε εξουθενωτικές, ανθυγιεινές εργασίες, για λίγα χρήματα και χωρίς ασφάλιση. Επίσης ένα άλλο πρόβλημα είναι η δυσκολία προσαρμογής, αφού δεν ξέρουν τη γλώσσα και τον ντόπιο πολιτισμό. Κοντά σ' αυτό σχνά αντιμετωπίζουν τη ρατσιστική συμπεριφορά των κατοικων της "ξένης" για αυτούς χώρα που αρνείται να γίνει η "δεύτερή τους πατρίδα".
    Από την άλλη πλευρά δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν δυσκολιες αλλά και οι χώρες υποδοχής. Κατ' αρχάς επιδεινώνεται το πρόβλημα της ανεργίας των ντόπιων, αφού αυξάνονται τα εργατικά χέρια. Άλλωστε επειδή οι μετανάστες πληρώνονται πολύ λίγο, συντελούν στη μείωση των ημερομισθίων των ντόπιων εργατών. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η εγκληματικότητα. Κάποιοι αγανακτησμένοι και απεγνωσμένοι μετανάστες οδηγούνται σε βιαιπραγίες, ληστείες, μικροκλοπές για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Εκτός απο αυτό ενδέχεται στις χώρες υποδοχής οι κάτοικοι να έχουν ρατσιστική συμπεριφορά, να φοβούνται που στην περιοχή τους κατοικούν αλλοδαποί, να διεκδικούν να φύγουν από εκεί, ακόμα να έρχονται και σε συγκρούσεις μ' αυτούς. Τέλος, με τη συνύπαρξη διαφόρων λαών, σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία υπάρχει ο κίνδυνος αλλοίωσης των επιμέρους πολιτισμών. 
     Για να αντιμετωπιστεί η παραπάνω κατάσταση χρειάζεται μια πολιτική που θα λύσει το πρόβλημα νομιμοποιώντας τους μετανάστες και αναγνωρίζοντας τα δικαιώματά τους. Μετά οι πολίτες πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, να μην έχουν ρατσιστική συμπεριφορά, αλλά ανθρώπινη. Προπάντων σε Διεθνές επίπεδο πρέπει να παρέχεται άσυλο στους πρόσφυγες, ανεξαρτήτου φυλής και εθνικότητας. Τέλος, τα παιδιά από πολύ νωρίς πρέπει να διδάσκονται από τους γονείς και το σχολείο την αξία της αποδοχής της διαφορετικότητας και να μην αποκτούν μια ρατσιστική συμπεριφορά. 
     Συνοψίζοντας θα λεγαμε ότι οι πρόσφυγες, όπως και οι χώρες υποδοχής τους, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Για αυτό πρέπει όλο μαζί από την Ε.Ε. μέχρι τον καθένα από εμάς να συμβάλλουμε για την αντιμετώπισή τους, με ανθρωπιά και ευγένεια. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου