Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

"Όλοι διαφορετικοί - όλοι ίσοι" : οι σκέψεις μας

1. Από τη Μελκιάν Λιάνα, μαθήτρια της γ΄ γυμνασίου του ΤΑΔ  Μυτιλήνης
"Πολλά παιδιά στο σχολείο ανέχονται το ρατσισμό, επειδή δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Ανέχονται να ακούν προσβητικά σχόλια, να φέρονται κάποιοι με αγένεια, να κοροϊδεύονται συμμαθητές τους, αλλά δεν αντιδρούν γιατί είναι αδύναμοι, φοβούνται. Κάποιοι που είναι πιο δυνατοί πρέπει να δείξουν ότι δεν είναι σωστή όλη αυτή η κατάσταση. Και το πιο "χαζό" σχόλιο μπορεί  να πειράξει ένα παιδί, να το κάνει να αισθάνεται άσχημα. Πολλοί έχουν φτάσει στο σημείο να κοροϊδεύουν  τον καλύτερο από αυτούς, μαθητές αριστούχους, ονομάζοντάς τους "φυτά"  και δεν παραδέχονται ότι πολύ θα ήθελαν να τους μοιάσουν. Πολλές φορέ γελάμε εις βάρος κάποιου που κάνει ένα λάθος. Το λέμε συνέχεια και δεν αφήνουμε να το ξεχάσει και να το ξεπεράσει. ... Πριν όμως κάνουμε όλα αυτά, μήπως πρέπει να θυμηθούμε τι μας έχουν μάθει οι γονείς και οι δάσκαλοί μας; Μήπως πρέπει να προσπαθήσουμε να μπού΄με κι εμείς στη θέση του άλλου και να καταλάβουμε πώς νιώθει αυτός με τον οποίο γελάμε, κάνοντας πλάκα; Μήπως έτσι καταφέρουμε να συνειδητοποιήσουμς ότι  αν και όλοι τόσο διαφορετικοί  είμαστε τόσο ίσοι;


2. Από τη Χατζέλλη Αναστασία, μαθήτρια της γ΄ γυμνασίου του ΤΑΔ  Μυτιλήνης
"Διαφορετικοί αλλά ίσοι" Αυτό είναι κάτι που οι έφηβοι δεν μπορούν να το κατανοήσουν εύκολα. Άσχετα με το χρώμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την οικονομική ή κοινωνική θέση και την εμφάνιση όλοι είμαστε ίσοι. Ίσοι στο να αποφασίζουμε, να δουλεύουμε ανάλογα με τις ικανότητές μας και όχι ανάλογα με τη φυλή, το χρώμα ή το φύλο μας. Ίσοι στο να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο στον οποίο όλοι θα έχουν μια θέση. Ίσοι χωρίς ρατσιστικές ιδεολογίες ή ρατσιστικές δαιθέσεις.  Όλοι έχουμε μια ιδιαιτερότητα και αυτή είναι που μας κάνει ξεχωριστούς.

3. Απο Καραχάλια Αλεξάνδρα, μαθήτρια της γ΄  γυμνασίου του ΤΑΔ Μυτιλήνης
"Στις μικρές κοινωνίες μας συνυπάρχουν  διαφοερτικοί άνθρωποι, στο χρώμα, στη γλώσσα, στη θρησκεία, στην ιδεολογία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι και πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο αλλά και μεταξύ τους, διότι όσο και αν διαφέρουν είναι ανθρώπινα όντα που αξίζουν την ισότητα έστω κι αν είναι τόσο διαφορετικοί. Απλά σήμερα οι σύγχρονες κοινωνίες είναι πολυεθνικές λόγω των πολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων, που έχουν οδηγήσει στη μετανάστευση. Έτσι, συχνά μεγαλοποιείται και το πρόβλημα του ρατσισμού απέναντι στους ξένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου