Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΧΡΗΣΗ Ή ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΑΝΤΙΚΩΝ

Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε από τις μαθήτριες του Γ5 τμήματος του 3ου Γυμνασίου ΤΑΔ Μυτιλήνης Πρόκα Όλγα και Τριχώνα Αννίτα, στα πλαίσια Περιβαλλοντικού Προγράμματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το κακό που κάνουν στο περιβάλλον χρησιμοποιώντας διάφορες χημικές ουσίες. Χρησιμοποιούν ασυναίσθητα τα διάφορα απορρυπαντικά χωρίς να διαβάζουν τις οδηγίες και δεν ξέρουν τι επιδράσεις ασκούνται  στο περιβάλλον και στους ίδιους.

      Μερικά απο αυτά τα χημικά, όπως σαμπουάν, λακ για τα μαλλιά, σπρέι καθαρισμού ή αρωματισμού, χλωρίνη, αποφρακτικά χημικά καλ., είναι πολύ επιβλαβή για ιδιαίτερα χρήσιμους μικροοργανισμούς, τα φυτά, τα ζώα και το περιβάλλον γενικότερα. 
     Οι διάφορες κολόνιες, τα λάκ, οι αφροί και άλλα σπρέυ που χρησιμοποιούμε, επηρεάζουν την τρύπα του όζοντος. 
     Ακόμα τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές στην καθημερινότητά τους για να καθαρίσουν το σπίτι, μέσω των αποχετεύσεων φτάνουν στις θάλασσες και ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός τις μολύνουν. Έτσι, ρίχνουν χλωρίνη γι αλεύκανση και απολύμανση. Με χημικά, χλώρια και άλλα σαπούνια καθαρίζουν τα είδη υγιεινής, το νεροχύτη, την τουαλέτα. Συχνά για να ξεφράξουν την αποχέτευση χρησιμοποιούν ιδιαίτερα καυστικά αποφρακτικά. Όταν πάλι θέλουν να καθαρίσουν τα άλατα τότε ρίχνουν όξινα απορρυπαντικά.

      Τελικά όλα αυτά καταλήγουν σε μας τους ίδιους μέσω της τροφικής αλυσίδας, γιατί επηρεάζονται τα ψάρια, το θαλασσινό αλάτι, το νερό που κολυμπάμε. 
      Ο άνθρωπος επηρεάζεται όχι μόνο μέσω της τροφής αλλά και του αέρα που ανασαίνει, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι μολυσμένος. Σίγουρα όλα αυτά τα χημικά διαχέονται στον αέρα και επιβαρύνουν τον ήδη φορτωμένο με διοξείδιο και άλλα επικίνδυνα αέρια. Τέλος, πρέπει να τονίσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών στο δέρμα, στα μάτια, στο αναπνευστικό σύστημα από τη χρήση τέτοιων απορρυπαντικών.

      Η λύση σε όλα αυτά δεν είναι βέβαια να σταματήσουμε να καθαρίζουμε το σπίτι μας και να φροντίζουμε για την ατομική μας υγιεινή, αλλά να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση των χημικών. Έτσι, μπορούμε:
α) να ελαττώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη χρήση ιδιαίτερα επιβλαβών απορρυπαντικών.
β) να προτιμάμε τα βιοδιασπώμενα
γ) να χρησιμοποιούμε μόνο εκείνη την ποσότητα που είναι απαραίτητη και όχι ανεξέλεγκτη ποσότητα
δ) να μην πετάμε σε νερά χλώριο ή άλλα επικίνδυνα χημικά.
ε) να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες και το τι περιέχει ένα απορρυπαντικό
στ) να καταργήσουμε ό,τι καταστρέφει το όζον πχ. σπρέυ. 
ζ) να γίνουμε πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
    Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε περισσότερα για το τι κίνδυνοι υπάρχουν και τι μπορούμε να κάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου