Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΗΜΕΡΑ


Μαλακέλλη Στρατούλα τάξη Γ5 του 3ου Γυμνασίου - ΤΑΔ  Μυτιλήνης 
         Η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα σήμερα διαφέρει κατά πολύ με την ελληνίδα γυναίκα των παλαιότερων χρόνων, σε όλους τους τομείς της ζωής.Η γυναίκα σήμερα αποτελεί ένα ισότιμο μέλος της οικογένειας και δεν υπολείπεται σε κανένα σημείο ως προς τον άνδρα. Διεκδικεί τα δικαιώματά της, δουλεύει επί ίσοις όροις στις περισσότερες δουλειές, έχει κατακτήσει πολλές ανδροκρατούμενες θέσεις  δείχνοντας έτσι τις ικανότητές της και δημιουργεί υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο.  
   Όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης μορφώνεται με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για έναν άνδρα. Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης δέχονται γυναίκες και δεν είναι λίγες που διαπρέπουν  σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όλα τα κορίτσια σήμερα πηγαίνουν στο σχολείο, σπουδάζουν και παίρνουν τα κατάλληλα εφόδια, για να βρουν δουλειά που θα τους αποφέρει όχι μόνο χρήμα και οικονομική ανεξαρτησία αλλά και ικανοποίηση. Μέρα με τη μέρα οι γυναίκες κατακτούν επαγγέλματα που θεωρούνταν μέχρι τώρα ανδροκρατούμενα. Αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό στα σώματα ασφαλείας, στο στρατό και στην αεροπορία όπου σήμερα εργάζονται και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους χιλιάδες γυναίκες και συναγωνίζονται αντάξια τους άνδρες σε όλους τους τομείς.
     Η γυναίκα, παράλληλα, έπαψε να αποτελεί μόνο το αναπαραγωγικό μέσον με το οποίο δημιουργείται η ζωή. Δεν είναι μόνο η μητέρα που πρέπει να φροντίζει για τα παιδιά, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα ισότιμο μέλος με τον άνδρα. Έτσι, λοιπόν έχουμε την εργαζόμενη γυναίκα που στηρίζει το σπίτι και οικονομικά προσπαθώντας να κρατήσει την ισορροπία μιας αρμονικής οικογένειας.
Εκτός αυτών έχει ανεξαρτητοποιηθεί από όλους ους παλαιότερους περιορισμούς που την κρατούσαν υποταγμένη στον άνδρα, χωρίς ελευθερία επιλογής, γνώμης και ζωής. Ήταν αδιανόητο παλαιότερα για μια γυναίκα να ζει μόνη της, να εργάζεται, να επιλέγει το σύντροφό της, να συντηρεί μια ολόκληρη οικογένεια, να κυκλοφορεί, να διασκεδάζει…. Υπήρχαν εποχές που σε μερικά μέρη που δε θεωρείτο καν άνθρωπος! Τι  καλύτερο για τους άντρες απ’ το να έχουν κλειδωμένη τη γυναίκα τους πολλές φορές στο σπίτι χωρίς μόρφωση, μόνο για να κάνει παιδιά και να τα μεγαλώνει…. και αυτοί να ασχολούνται με οτιδήποτε έξω απ’ το σπίτι τους και να μεγαλουργούν. 
Τον 21ο αιώνα όμως στο δυτικό κόσμο μας οι γυναίκες μεγαλουργούν στην Επιστήμη, στις Τέχνες στα Γράμματα. Ασχολούνται με τα κοινά, παίρνουν μέρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παίρνουν ενεργό μέρος στην πολιτική ζωή. Πολλές διακρίνονται και ανεβαίνουν στα ανώτερα αξιώματα. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιθώρια για την βελτίωση της θέσης της σε όλους τους τομείς της ζωής. Το ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι στο παρελθόν δε σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια. Δεν πρέπει να σταματήσει να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, που θα εξασφαλίζουν την ευνοϊκότερη μεταχείριση της εργαζόμενης μητέρας, την ασφάλιση και την προστασία της. Επομένως πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την ενημέρωση και την προστασία όλων των γυναικών, ανεξαρτήτου θέσεως, μόρφωσης και οικονομικής κατάστασης.
Επειδή νομικά είναι κατοχυρωμένα τα περισσότερα δικαιώματά της εκεί που πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα είναι στην εφαρμογή τους στην καθημερινή πράξη. Να σταματήσουν τα στερεότυπα εις βάρος της, να αναγνωρίζει η οικογένεια την προσφορά της, να εκτιμάται το έργο της, να μεγαλώνει με την ίδια αγωγή με τα αγόρια της οικογένειας. Πάνω από όλα μπορεί να βοηθήσει το σχολείο με την ισότιμη εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να καλλιεργηθούν ισότιμοι πολίτες και αξιόλογοι άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου