Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Συνέντευξη από την κα Ανδρονίκη Λεκάκη, Διευθύντρια του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ(Ε.Ε.Ε.Ε.Κ),


Τη συνέντευξη πήρε ο μαθητής της Γ’ Τάξης του Αθλητικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, Γιώργος Πασινιός.
 1.Ποιός ο λόγος που επιλέξατε αυτό το επάγγελμα; Πόσα χρόνια το ασκείτε;
 Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως  δασκάλα και μάλιστα για πολλά χρόνια Α’ τάξης, διαπίστωσα ότι πάντα η προσοχή μου και το στοίχημα με τον εαυτό μου, είχε να κάνει με τους μαθητές μου, που αντιμετώπιζαν μαθησιακά προβλήματα, λόγω βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Το διάλειμμά μου τους το αφιέρωνα προσπαθώντας να τους βοηθήσω να ενταχθούν καλύτερα τόσο σε μαθησιακό, όσο και συναισθηματικό  επίπεδο με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Στην πορεία της ζωής αντιμετώπισα κάποια προβλήματα υγείας  που είχαν να κάνουν με πρόσωπα που αγαπώ πολύ. Η τύχη και η βοήθεια της πίστης με βοήθησαν να βγω από το μεγάλο αδιέξοδο αυτό. Ως αποτέλεσμα, ευγνωμοσύνης, αγάπης και υποχρέωσης ίσως, αποφάσισα να ασχοληθώ με την Ειδική Αγωγή και με τους μαθητές που την έχουν ανάγκη. Συστηματικά λοιπόν για να σου απαντήσω και στο άλλο ερώτημα ασχολούμαι τα τελευταία 13 χρόνια. Ως δασκάλα Ειδικής Αγωγής στο Τμήμα Ένταξης του Παπάδου, 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης, στο Ειδικό σχολείο και τώρα για 6η συνεχή χρονιά ως διευθύντρια στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ(Ε.Ε.Ε.Ε.Κ).
 2.Είστε ικανοποιημένη με την επιλογή σας αυτή;
 Είμαι ικανοποιημένη. Μερικές φορές, επειδή τα προβλήματα των μαθητών μου και των γονιών είναι αρκετά συναισθηματικά, κλονίζομαι λίγο ή πολύ, ανάλογα. Προσπαθώ όμως μετά από λίγο να ανασυγκροτήσω τις δυνάμεις μου για να μπορέσω να συνεχίσω. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχω μετανιώσει για την επιλογή μου αυτή.
3.Έχετε καταφέρει το στόχο που έχετε θέσει;
             Κάθε άνθρωπος, όσο συνεχίζει να δουλεύει, συνεχίζει να βάζει και  περισσότερους στόχους. Όσο για εμένα, πολλούς στόχους που είχα θέσει, έχουν επιτευχθεί και αυτό με ευχαριστεί.
4.Ποσα χρόνια είστε διευθύντρια στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και τι ακριβώς είναι το σχολείο αυτό; Παιδιά με τι προβλήματα φοιτούν στο σχολείο σας και από τι ηλικία  βρίσκονται εκεί;
            Για 6η συνεχόμενη χρονιά, βρίσκομαι στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ως διευθύντρια. Το σχολείο που διευθύνω αποτελεί τη μοναδική μονάδα Ειδικής Αγωγής της Β/θμιας Εκπ/σης του νησιού μας. Σε αυτό φοιτούν μαθητές από 14-22  που χρήζουν Ειδικής Εκπαίδευσης.
  5.<<ΑΜΕΑ>> σημαίνει απαραίτητα και ανικανότητα όπως ισχυρίζονται πολλοί;
             Για όλους εμάς που εργαζόμαστε με μαθητές με εκπαιδευτικές ανάγκες, για άλλους μαθητές με  ιδιαίτερες ικανότητες, η φράση αυτή δεν υφίσταται. Κάθε μαθητής μας έχει ένα δικό του δυναμικό, το οποίο καλούμαστε να ενεργοποιήσουμε έτσι ώστε να τους οδηγούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στην αυτονομία τους και σε κατάκτηση περισσότερων κοινωνικών δεξιοτήτων.
 6.Τι θα θέλατε να πείτε στα άτομα που αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους μαθητές σας και γενικά όλα τα άτομα με αναπηρία;
             Εδώ θα σου απαντήσω ρητορικά, λέγοντας σου να παρατηρήσεις τα δάχτυλα των χεριών σου. Βλέπεις ότι όλα τα δάχτυλα σου δεν είναι συμμετρικά. Όμως όλα μαζί αποτελούν ένα αρμονικό σύνολο. Μπορεί λοιπόν οι μαθητές που φοιτούν σε μονάδες Ειδικής Αγωγής  να υστερούν στην κατάκτηση γνώσεων και κοινωνικών δεξιοτήτων που οι αντίστοιχοι μαθητές αυτής της ηλικίας έχουν κατακτήσει, όμως οι μαθητές μας καταβάλλουν πολλές προσπάθειες να βελτιώσουν τις ατομικές τους δυσκολίες. Την προσπάθεια τους αυτή ενισχύουμε και επικροτούμε. Με κατάλληλη εκπαίδευση, υπομονή, αγάπη καταφέρνουν να βελτιώσουν τα <<ατομικά>> τους ρεκόρ και να οδηγηθούν στο μέτρο που μπορούν στην αυτονομία, επαγγελματική αποκατάσταση. Ζητάμε λοιπόν από τους υπόλοιπους μαθητές που συνυπάρχουν στις σχολικές δομές να επικροτούν και να σέβονται τις προσπάθειες των μαθητών μας. Δε ζητάμε οίκτο, αλλά αγάπη και σεβασμό στη διαφορετικότητα, σύμπλευση στο καράβι της ζωής που μας έχει όλους ταξιδιώτες με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ζωής.
 Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη σας αυτή. Καλή συνέχεια στο έργο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου