Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Οι Έλληνες έφηβοι και το τσιγάρο


Η Εύα Τρίκου διάβασε στην εφημερίδα και μας στέλνει τα παρακάτω στοιχεία από μια έρευνα για το κάπνισμα στα σχολεία. Θέλουμε και τις δικές σας σκέψεις.
Τι νομίζετε ότι φταίει και κάποιοι έφηβοι αρχίζουν το κάπνισμα; Τι θα τους λέγατε; Γράψτε μας επώνυμα στη διεύθυνση: 3gymmyt@gmail.com

  Μετά από μια δημοσκόπηση πολλοί άνθρωποι στην χωρά μας ανακάλυψαν  ότι μέσα στα γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας, το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών καπνίζει λιγότερα από δέκα τσιγάρα τη μέρα. Τα κορίτσια ξεκινάν πιο νωρίς από τα αγόρια το κάπνισμα. Οι περισσότεροι νέοι της δημοσκόπησης (94%) γνωρίζουν ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγειά.
  Μας παρουσιάζονται λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους το κάπνισμα υπάρχει : περιέργεια (27%), ενθάρρυνση από τους φίλους ή από τους συμμαθητές και άγχος (65%). Καθώς επίσης η συμπεριφορά των ενηλίκων καπνιστών (από το οικογενειακό συνήθως περιβάλλον ή ακόμη και από τους καθηγητές)  την οποία οι έφηβοι προσπαθούν να μιμηθούν, υπονοηθεί στην ενίσχυση αυτής της κακής συνήθειας. Τα αγόρια θύματα αυτής της εξάρτησης χαρακτηρίζονται συχνά από μία αδιαφορία για τα αθλήματα, την τάση να καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά και τη θέληση να γίνουν δεκτές από τους άλλους.  Τα κορίτσια εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμες να ακολουθήσουν τα κοινωνικά πρότυπα (απομίμηση ενός ηθοποιού ή ενός άλλου διάσημου προσώπου. Τέλος, η διαφήμιση των πακέτων τσιγάρων τα οποία, σε αντίθεση με τις  διαφημίσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εξακολουθεί να επιτρέπεται στην Ελλάδα σε περιοδικά, στο μετρό, στα περίπτερα με αποτέλεσμα να επηρεάζονται πολλοί νέοι έφηβοι.
Ελευθεροτυπια  30/9/200

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου