Από τις μαθήτριες του ΤΑΔ Μυτιλήνης Μαριαλένα Γράβαρη και Ηρώ Μπάκα.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε τη κακή συνήθεια να μολύνουμε το περιβάλλον μας, μη γνωρίζοντας τις επιπτώσεις που προκαλεί αυτό στον κόσμο γύρω μας και σε εμάς τους ίδιους.
Πολλοί συμπατριώτες μας συνηθίζουν να πετάνε τα σκουπίδια τους:
α. Στις παραλίες: Οι άνθρωποι που παν να κάνουν το μπάνιο τους, παίρνουν μαζί τους τρόφιμα κι άλλα πράματα που χρειάζονται (αντηλιακά, πάνες, τσιγάρα κτλ.) και συχνά πριν φύγουν τα πετάνε ή τα «θάβουν» ελπίζοντας πως ο επόμενος λουόμενος δε θα τα ανακαλύψει. Δεν είναι απίθανο να βρει κανείς στη ρίζα ενός δέντρου μια σακούλα με απορρίμματα ή στον πυθμένα της θάλασσας κουτάκια και μπουκάλια από αναψυκτικά.
β. Στα δάση: Σε πολλά σημεία ακόμα και στις μέρες μας τα δάση της Μυτιλήνης έχουν μετατραπεί σε χωματερές, όπου οι άνθρωποι πετάνε ανεξέλενκτα τα σκουπίδια και τα μπάζα τους. Στην άκρη του δρόμου μπορεί να δει κανείς πλαστικά μπουκάλια, κουτιά αναψυκτικών, κουτιά από τσιγάρα και ό,τι άλλο που διερχόμενοι οδηγοί αυτοκινήτων πετάνε από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους. Αλλά και πιο μέσα σε ένα δάσος αν περπατήσει κανείς θα βρει ότι είδος απορριμμάτων φανταστεί.
γ. Στα Σχολεία: Πολλοί μαθητές, αγνοώντας αυτά που τους λένε οι καθηγητές τους, πετάνε τα σκουπίδια τους εδώ και εκεί στον αύλειο χώρο, συχνά στο πάτωμα της αίθουσας και πολλές φορές γύρω από τους κάδους.
δ. Στις Πόλεις: Στην πόλη μας υπάρχουν ελάχιστοι κάδοι ανακύκλωσης, που μπήκαν τελευταία σε ορισμένα σημεία της. Όμως, για να πάνε οι άνθρωποι να ρίξουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, πρέπει να τα φορτώσουν σε αυτοκίνητο και να οδηγήσουν μέχρι εκεί. Οι περισσότεροι λένε ότι δεν έχουν το χρόνο ή δεν έχουν το μέσον να πάνε. Η ουσία είναι ότι δεν έχουν αναπτυγμένη επαρκώς την περιβαλλοντική συνείδηση.
ε. Στους δρόμους: Πολλοί άνθρωποι καθώς περπατάνε στο δρόμο το παραμικρό σκουπιδάκι χωρίς δεύτερη σκέψη το πετάνε κάτω, ενώ ο κάδος βρίσκετε λίγα βήματα πιο πέρα. Αδιαφορούν και έχουν αποκτήσει μια πολύ κακή συνήθεια που όχι μόνο ρυπαίνει το χώρο και ασχημίζει την πόλη μας, αλλά δυσφημίζει και εμάς τους ίδιους.
στ. Έξω από καταστήματα: Συχνά πολλά καταστήματα βγάζουν τα σκουπίδια τους στα πεζοδρόμια, που σύντομα γεμίζουν. Πολλά από τα απορρίμματα αυτά είναι κουτιά, χαρτόκουτες και πλαστικό που θα μπορούσε να πάει για ανακύκλωση. Όμως, ελάχιστοι καταστηματάρχες ενδιαφέρονται να συγκεντρώσουν, συμπιέσουν και μεταφέρουν για ανακύκλωση το χαρτί ή πλαστικό.
ζ. Στους κάδους απορριμμάτων: Πολλές φορές συναντούμε κάδους να είναι γεμάτοι με σκουπίδια, να ξεχειλίζουν και οι πολίτες να συνεχίζουν να βγάζουν και να αφήνουν τριγύρω σακούλες με σκουπίδια, εκτεθειμένα στα αδέσποτα ζώα. Σε λίγο, αν δε γίνει άμεσα περισυλλογή από το απορριμματοφόρο του Δήμου, σκορπούν ολόγυρα και βρωμίζουν το χώρο.
ΑΙΤΙΕΣ
Όλα τα παραπάνω γίνονται επειδή δεν έχουν οι συμπολίτες, πολλοί από εμάς, αγωγή από το σπίτι τους. Έτσι έχουν μάθει από μικροί και συνεχίζουν. Αυτό σημαίνει έλλειψη περιβαλλοντικής αγωγής και συνείδησης. Έτσι, βαριόμαστε να κρατήσουμε ένα μικρο σκουπιδακι μέχρι τον επόμενο κάδο, χωρίς να καταλαβαίνουμε τι κακό προκαλούμε στο περιβαλλον. Στα σχολεία οι μαθητές πηγαίνοντας κόντρα στους καθηγητές τους και παραμελώντας αυτά που τους μαθαίνουν οι γονείς τους πετάνε τα σκουπίδια τους γύρω από τον κάδο και όχι μεσα. Συχνά ευθύνεται ο Δήμος που δεν έχει επαρκείς κάδους για απορρίμματα και ανακύκλωση, σε κάθε γειτονιά. Τέλος, ευθύνεται και η Πολιτεία που επιτρέπει αυτήν την κατάσταση και δε βάζει τιμωρίες και πρόστιμα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Για να καταφέρουμε να σταματήσουμε το κακό που προκαλούμε στο περιβάλλον μπορούμε: να προτείνουμε στον Δήμο Μυτιληνης
α. να βάλει πολλούς κάδους ανακύκλωσης γυαλιού, αλουμινίου, χαρτιού κτλ. σε πολλά μέρη της πόλης και αν είναι δυνατόν σε κάθε γειτονιά.
β. να βάλει περισσότερους κάδους στις παραλίες.
γ. να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες με ενημερωτικά φυλλάδια
δ. να βάλλει διαφημίσεις σε γνωστά περιοδικά και εφημερίδες
ε. να τοιχοκολλήσει αφίσες και να διοργανώσει εκδηλώσεις με θέμα την προστασια του περιβαλλοντος.
στ. να βάλλει πρόστιμα σε όποιον πετά σκουπίδια στο δάσος, παραλία κτλ.
Βέβαια, βασικό είναι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι να αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς, να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Να σέβονται τη φύση, την πόλη, κάθε χώρο της. Να μην πετούν ούτε το παραμικρό σκουπιδάκι κάτω και προπάντων να κάνουν ανακύκλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου