Εργασία που έγινε στα πλαίσα Προγράμματος Περιβαλλοντικής αγωγής με θέμα "Μικρές κακές συνήθειες που επιβαρύνουν το περιβάλλον μας" από ομάδα μαθητών της γ΄ τάξης του ΤΑΔ γυμνασίου Μυτιλήνης.
Το νερό είναι ίσως το πολυτιμότερο αγαθό που µας παρέχει η φύση. Αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη, την υγιεινή διαβίωση, την ίδια τη ζωή. Όμως, αυτή η πηγή ζωής αποτελεί πλέον είδος εν ανεπαρκεία. Επιπλέον, οι λιγοστές ποσότητες νερού που απομένουν δε χαρακτηρίζονται πάντα από την καλύτερη ποιότητα.
Η Ελλάδα, όπως εξάλλου και ολόκληρος ο πλανήτης, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη µε ένα μείζον οικολογικό πρόβλημα, αυτό της απειλουμένης λειψυδρίας. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται σε µία σειρά από αίτια όπως η έλλειψη σχεδιασμού, η κακή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, η καταστροφή των δασών, η περιφρόνηση των φυσικών νόμων που διέπουν τον υδρολογικό κύκλο, η μείωση των βροχοπτώσεων λόγω κλιματικών αλλαγών, κ.ά.
Αν και η ορθή διαχείριση του νερού απαιτεί παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, µε πρώτη την εξοικονόμηση νερού στην υδροβόρο γεωργία, ο καθένας µας μπορεί να συμβάλλει µε τον τρόπο του στο να περιορισθεί η σπατάλη που γίνεται σήμερα. Έτσι, ενώ ο καθένας µας καταναλώνει κατά μέσο όρο 150-200 λίτρα νερού ημερησίως για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του, εύκολα θα µπορούσαµε να καταναλώνουμε λιγότερο από 80 λίτρα την ημέρα. Αυτό μπορεί να γίνει µε δύο κυρίως τρόπους: την αλλαγή κάποιων συνηθειών µας και τη χρήση απλών τεχνολογιών εξοικονόμησης.
Ας δούμε στη συνέχεια µερικούς απλούς τρόπους εξοικονόμησης νερού:
* Μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά σας. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σας κοστίσει µέχρι και 200 λίτρα επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα.
* Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα.
* Χρησιμοποιήστε βρύσες με περιορισμό ροής. Υπάρχουν συστήματα που αναμειγνύουν αέρα μέσα στο νερό και δίνουν την εντύπωση πιο δυνατής ροής μέσα από την βρύση ή την κεφαλή του ντους. Σε συνδυασμό με τα συστήματα περιορισμού της ροής, μπορούν να εξοικονομήσουν νερό χωρίς απώλεια άνεσης για τον χρήστη.
* Σε τουαλέτες κοινόχρηστων χώρων (εστιατόρια, καφετέρειες) προτιμάτε διακόπτες της παροχής νερού με φωτοκύτταρα. Εξασφαλίζουν μέγιστη εξοικονόμηση νερού, αφού η βρύση κλείνει αυτόματα όταν το νερό δε χρησιμοποιείται.
* Αξιόλογη οικονομία στο νερό κάνουν τα καζανάκια ελεγχόμενης ή διπλής ροής. Από τα καζανάκια, προτιμότερα είναι εκείνα στα οποία η ροή εξαρτάται από τον χρόνο πιέσεως του κουμπιού. Μια άλλη λύση είναι τα καζανάκια με επιλογή μικρής ή μεγάλης ροής.
* Αξιόλογη οικονομία στο νερό κάνουν τα καζανάκια ελεγχόμενης ή διπλής ροής. Από τα καζανάκια, προτιμότερα είναι εκείνα στα οποία η ροή εξαρτάται από τον χρόνο πιέσεως του κουμπιού. Μια άλλη λύση είναι τα καζανάκια με επιλογή μικρής ή μεγάλης ροής.
* Χρειάζεται προσοχή στην αγορά και χρήση οικιακών συσκευών όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Πρέπει να έχουν πιστοποίηση για την κατανάλωση νερού και ενέργειας εάν καταναλώνουν ένα τρίτο λιγότερο νερό από τις άλλες.
* Μπορούμε να πλένουμε το αυτοκίνητο ή το μπαλκόνι μας χρησιμοποιώντας κουβά και βούρτσα και όχι το λάστιχο με νερό που τρέχει συνέχεια.
*Τo καθαρό νερό είναι ίσως το πιο πολύτιμο αγαθό του πλανήτη μας. Και μόνο το να αποφύγουμε τη χρήση του εμφιαλωμένου νερού είναι μια μεγάλη θετική κίνηση για το περιβάλλον.
* Για τη μείωση της ποσότητας του νερού που χρησιμοποιούμε, διατίθενται προϊόντα εξοικονόμησης νερού για τη βρύση, το ντους, το καζανάκι. Χρησιμοποιώντας λιγότερο ή καθόλου απορρυπαντικό (π.χ. καθαρίζοντας με ζεστό νερό και πανάκια από μικροΐνες, ή χρησιμοποιώντας στο πλυντήριο μπάλες μάλαξης και λεύκανσης) εξοικονομούμε πολλά λίτρα νερό για το ξέβγαλμα.
Βιβλιογραφία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου