Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ο Παρθενώνας



Με αφορμή  την έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα θέλαμε να δείξουμε σας δείξουμε ένα βίντεο και να προσκαλέσουμε όλους του συμμαθητές μας να γράψουν τις σκέψεις τους για την επιστροφή των "Γλυπτών του Παρθενώνα" στον τόπο τους. Οι καλύτερες σκέψεις θα δημοσιευτούν στην εφημερίδα μας.
Στη διεύθυνση που σας δίνεται παρακάτω  μπορείτε να δείτε στο ίντερτνετ ένα βίντεο του Κώστα Γαβρά που μας δείχνει την ιστορία του Παρθενώνα. Μας βάζει σε σκέψεις για τις καταστροφές που έχει υποστεί και για την ανάγκη επιστροφής των "Μαρμάρων του".



Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Επέτειος του Πολυτεχνείου


Επέτειος του Πολυτεχνείου και σήμερα. Τραγούδια, εκδηλώσεις, πορείες ακόμα και επεισόδια. Τα λόγια ηχούν ολοένα και φτωχότερα. Οι επίσημες ομιλίες και οι ρητορισμοί ακούγονται πια ανούσιοι και τυπικοί και δεν αγγίζουν κανέναν. Έτσι και μεις, μαθητές και καθηγητές συγκεντρωθήκαμε στις 17 του Νοέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας, για να παρακολουθήσουμε την καθιερωμένη εκδήλωση. Είμασταν χαρούμενοι, γιατί δεν είχαμε μάθημα, γιατί μετά θα πηγαίναμε βόλτα στην πλατεία και θα είμασταν με τους φίλους μας. Έτσι, μπήκαμε στην αίθουσα, που ήταν ασφυκτικά γεμάτη με μαθητές, καθηγητές και άλλους συμπολίτες καθώς και Ευρωπαίους φιλοξενούμενους μαθητές.
Αμέσως με την έναρξη της γιορτής συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι διαφορετικό θα γινόταν. Πριν ανοίξει η βαριά βελούδινη κουρτίνα, άρχισε η μουσική, επιβλητική και δυναμική, μια μελωδία που ξυπνά μνήμες στους μεγάλους και αναστατώνει τους νεότερους: "THE WALL". Σταμάτησαν οι φωνές μας, καθήσαμε κάτω και όλοι συγκεντρωθήκαμε στη σκηνή. Μια τεράστια χωρωδία παραταγμένη στο βάθος της σκηνής και η ορχήστρα με πάμπολλα μουσικά όργανα (κιθάρες, βιολιά, πιάνο, φλάουτο, μπουζούκι και ντραμς) ήταν έτοιμες να αρχίσουν.
Πράγματι η εκδήλωση αυτή ήταν διαφορετική. Σεμνή, ποιοτική, ανώτερη, δουλεμένη, ανταποκρίθηκε απόλυτα στην περίσταση. Έσκυψε με σεβασμό στον αγώνα των παιδιών του Πολυτεχνείου, δεν αναλώθηκε στους γνωστούς τυπικούς ύμνους και στα τετριμμένα ποιήματα. Κάθε κομμάτι της ήταν ένα ξάφνιασμα και ένα άγγιγμα στην ψυχή μας. Τα τραγούδια διαλεγμένα με προσοχή, τραγουδισμένα από τους συμμαθητές μας με πάθος. Ταλέντα φωνητικά ξεδιπλώθηκαν, φωνές ζεστές ενώθηκαν, ήχοι μελωδικοί από πιάνο και βιολιά παντρεύτηκαν με εκείνους της ηλεκτρικής κιθάρας και των ντραμς και στολίστηκαν με τις τρυφερές νότες του φλάουτου. Τα "the wall", "Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον", "Η ασημένια σφήκα", "Ο αρχηγός", "Της δικαιοσύνης ήλιε" και τέλος "ο Καραγκιόζης" καταχειροκροτήθηκαν θερμά από όλους μας.
Με ζεστές φωνές και άνεση μαθητές και μαθήτριες απήγγειλαν αποσπάσματα απο το "χρονικό" και ποιήματα, που μας μετέφεραν τόσο στις μέρες εκείνες του Νοέμβρη του 73, όσο και μας προβλημάτισαν για το αύριο της ζωής μας με το "Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος" του Τ.Λειβαδίτη και το "Φοβάμαι" του Μ. Αναγνωστάκη.
Κι όλα αυτά που ακούγαμε συνοδεύονταν με οπτικό υλικό:πάμπολες διαφάνειες, προσεκτικά διαλεγμένες και αποσπάσματα από βίντεο-ντοκουμέντο για το "Πολυτεχνείο". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η "ταινία" με απόσπασμα από τα "γενέθλια" της Ζ. Σαρρή που έφτιαξαν μαθητές της Αισθητικής Αγωγής του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης. Με όλα αυτά, το Πολυτεχνείο έμεινε μέσα μας "Μνήμη, μήνυμα, μύηση σε αγώνες για τη Λευτεριά και τη Δημοκρατία".
Γι' αυτό θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" και "μπράβο" σε όλους όσους δούλεψαν με όρεξη και μεράκι, που αφιέρωσαν ώρες πολλές στην οργάνωση, στις πρόβες και στην πραγματοποίση της εκδήλωσης. Ένα μεγάλο μπράβο στους μουσικούς - τραγουδιστές - παρουσιαστές - εκφωνητές - ηθοποιούς - σκηνοθέτη συμμαθητές μας. Ιδιαίτερα πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστώ στην αγαπημένη μας κα. Νάντια Καραγιάννη,,καθηγήτρια μουσικής του σχολείου μας, που συγκρότησε τη χωρωδία, δίδαξε τα τραγούδια και τις μελωδίες και αντιμετώπισε με κατανόηση και δυναμισμό τις δυσκολίες που παρουσιάζονταν, και στον κο Γιάννη Αγάθο, καθηγητή καλλιτεχνικών, για το καταπληκτικό οπτικό υλικό που μας παρουσίασε. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε, επίσης, τους καθηγητές Σάρα Θηλυκού, Λίτσα Διαμαντίδου, Δώρα Σαντή, Ελένη Φάππα και Χρήστο Γιαζιτζόγλου για την επιλογή των αποσπασμάτων - ποιημάτων και τη διδασκαλία της απαγγελίας τους. Τέλος, ευχαριστούμε το Δήμο Μυτιλήνης για την παραχώρηση του Δημοτικού θεάτρου για την παρουσίαση αυτής της εκδήλωσης.


F: Ελπίζουμε πολύ σύντομα να αναρτύσουμε και τις φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Β ΠΡΟΧ.ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

SPAIN
 
Vasiliki Moisiadou   -  Cleopatra Savva  -  Eirini Trikou

Architecture in Spain


Architecture in Spain is an exotic mix of early Moorish influences, European trends, and surreal modernism.

Gothic Architecture
If ever architecture expressed spiritual ideals, it would be in the lofty Gothic structures of medieval Europe and Great Britain. From the remarkable Saint-Denis in France to the Altneuschul (Old-New) Synagogue in Prague, Gothic was a style that humbled man and glorified God. Yet, with its innovative engineering, the style was a testament to human ingenuity.
Gothic Beginnings
The earliest complete Gothic structure is the ambulatory of the abbey of Saint-Denis in France. Built between 1140 and 1144, the church became a model for most of the late 12th-century French cathedrals, including those at Chartres and Senlis. However, features of the Gothic style are found in earlier buildings in Normandy and elsewhere.

Art Nouveau Architecture
During the late 1800s, many European artists, graphic designers, and architects rebelled against formal, classical approaches to design. They believed that the greatest beauty could be found in nature. Art Nouveau (French for "New Style") was popularized by the famous Maison de l'Art Nouveau, a Paris art gallery operated by Siegfried Bing. Art Nouveau art and architecture flourished in major European cities between 1890 and 1914. In the United States, Art Nouveau ideas were expressed in the work of Louis Comfort Tiffany, Louis Sullivan, and Frank Lloyd Wright.

Deconstructivism
Deconstructivism, or Deconstruction, is an approach to building design that attempts to view architecture in bits and pieces. The basic elements of architecture are dismantled. Deconstructivist buildings may seem to have no visual logic. They may appear to be made up of unrelated, disharmonious abstract forms. Deconstructive ideas are borrowed from the French philosopher Jacques Derrida.

Traditional Spanish Costumes

During the Sixteenth Century, Spain was widely known for fashion and elegance. The traditional Spanish clothing was widely known for elegance, austerity, rigidity, and superb decoration.
The cloth fabrics used for making traditional Spanish clothes were rich and heavy, with decorations in gold and silver thread with jewels or pearls. The Moorish Culture greatly influenced Spanish dressing; it introduced rich embroideries, use of jewels, jeweled buttons, points and ornaments as well as heavy girdles and collars.
Capes, corsets, farthingale, which were bell-shaped all originated in Spain. Spain refused to develop or change its' fashion sense and continued to use these styles well after they were outdated, this was the main cause for Spain to give up its title as center of European fashion to places like Paris.
Today, Spanish traditional clothes are indeed very colorful. Most Spanish citizens dress in their traditional wears for festivals & bullfights. The matadors costume has remained the same over the years. The bullfighter’s cloak, the cape de paseo, worn for his ceremonial entry into the ring, is well decorated and still worn.Traditional Spanish Clothing comes in different forms. The most widely used ones are mantilla, Peineta, Gilet etc.
A brief overview of each type of clothing is discussed below:
Mantilla: The mantilla is a light lace or silk scarf worn over the head and shoulders, usually over a high comb, by women in Spain. The mantilla is a traditional Spanish garment and is a variant of the veil that is used by women in religious celebrations. Mantilla style veils originate from Spain and are usually held in place using pins.

Peineta: A Peineta is similar in appearance to a large comb and used to hold up a mantilla. This decorative comb, usually in tortoiseshell color, originated centuries ago. It consists of a curved body and prongs and is usually used in conjunction with a mantilla. It increases the height of the wearer and also holds the hair in place when worn for occasions.
Gilet: The Gilet is a sleeveless jacket similar to a waistcoat or blouse. It may be waist- to knee-length, and straight-sided. Initially, they were fitted and embroidered. In a further derivation, in 19th-century dressmaking a gilet was a dress bodice shaped like a man's waistcoat.
Flamenco Dressing
There are many different costumes for Flamenco dancing. Women typically wear black, red or white frilly dresses with many ruffles, high heels, their hair in a bun, and a rose behind their ear. Men wear black or red tuxedo undershirts with classic pants that allow freedom. Flamenco costumes usually come in red, black, white navy blue or any other dark color.

Traditional Food in Spain

In comparison to the food in neighbouring European countries, the food in Spain is quite simple. Food is cooked in Spain using only a few spices; however, garlic is the exception to this rule as it is found in abundance in most food in Spain. Despite the simple ingredients and recipes for food in Spain, one will be pleased to know that eating food in Spain is a communal and hearty affair with food portions in Spain being quite large.
Staple Traditional food in Spain
The food in Spain varies to a degree between different regions, with each region of Spain having its own special food. Wherever you go in Spain though, you will find a few staple foods on every table in Spain. People in Spain like to eat their food with bread, often dipped in lovely olive oil produced in Spain. Visitors to Spain will also find that cured ham is an extremely popular food and in every town one will find this food often hanging from the ceilings of delicatessens throughout Spain.
Traditional Sea food in Spain
Spain has a long shoreline and a history of fishing for sea food. Popular types of sea food in Spain include anchovies, tuna, sardines and cod. Anchovies are a common food in Spain often found in salads or other dishes, while the cod eaten in Spain is often dried and salted and is a main feature in the food of the Basque region in Northern Spain. Lovers of sea food will be pleased to know that no matter where you are in Spain you can almost always get fresh sea food often caught the same day in the waters off the coast of Spain.
Traditional Finger food in Spain
Finger food is a prominent feature in Spain and an integral part of socialising the Spanish way. Finger food, or tapas as it is known in Spain, can be anything that is served as a finger food usually in a small bowl. This finger food can be anything from cheese & ham to olives and is usually eaten at the same time as drinking at a tapas bar. The finger food is usually left out on bars and people in Spain will nibble away while drinking and socialising at the bar.
Traditional lunch & dinner food in Spain
Lunch is the main meal of the day in Spain involving the most copious amounts of food being consumed. Food can often be served in three or more courses for lunch in Spain, often with soup or stew as a starter. People in Spain eat lunch quite late in the day, often from 2pm onwards and the plentiful amount of food that is consumed at lunchtime in Spain means that this is often a 2 hour affair followed by a siesta. The food eaten for dinner in Spain is often the same as that served at lunch although probably lighter.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Αφρικανικός χορός


Όταν ο χορός ήρθε σ 'εμένα από την Αφρική.
Οι γυμνές πατούσες ακουμπάνε στο πάτωμα και μέσα από την επαφή με το έδαφος, ο χορευτής αντλεί δύναμη και αποβάλλει την αρνητική ενέργεια, ισορροπώντας στα βήματα του εκστατικού χορού του. Στα παραδοσιακά αφρικανικά χωριά, ο χορός τυλίγει στα πέπλα του κάθε δραστηριότητα της κοινότητας, οπότε οι ρυθμοί είναι πάμπολλοι και εμφανίζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά περιοχή. H έμπνευση προέρχεται από τη φύση και τα ζώα: υπάρχουν χοροί που μιμούνται τους ελέφαντες, τα πουλιά, τους πιθήκους, και άλλοι που πηγάζουν από τις αγροτικές εργασίες, όπως η συγκομιδή των φρούτων και ο θερισμός .Οι αφρικανικοί χοροί είναι μια άμεση γέφυρα επικοινωνίας. Ενώνουν τον άνθρωπο με τη φύση, με τα πνεύματα, με τον ίδιο τον άνθρωπο.
Αφρικάνικοι χοροί και xοροθεραπεία: η απελευθέρωση του θώρακα διευκολύνει την έκφραση συναισθήματος στο χορευτή, καθώς σε αυτό το σημείο θεωρείται ότι εγκλωβίζεται η συναισθηματική φόρτιση. Με αυτή τη διαπίστωση, έγινε και ο πρώτος συσχετισμός ανάμεσα στον αφρικανικό χορό και στην ψυχοθεραπευτική του αξία. O αφρικανικός χορός λύνει το στέρνο και τη λεκάνη, σημεία του σώματος που οι Δυτικοί δεν είναι συνηθισμένοι να κουνούν, και σε γειώνει.
Oταν ηχούν τα τύμπανα: Πριν μπουν οι μουσικοί με τα όργανα, το djembe και τα τύμπανα, να δώσουν το στίγμα του χορού, ξεκινάει ένα ζέσταμα παρόμοιο με εκείνο που προηγείται οποιασδήποτε γυμναστικής ή χορού. Stretching, κυκλικότητα στις ασκήσεις, ομαλή ενεργοποίηση του σώματος. Όταν η πρώτη φάση ολοκληρωθεί, πιάνουν τα όργανα. Παράμερα στο χώρο, τα τύμπανα δίνουν το ρυθμό και σταδιακά, μέσα στο πρώτο εικοσάλεπτο, η αίθουσα έχει ήδη παραδοθεί σε χτύπους γρηγορότερους από εκείνους της καρδιάς, που άλλοτε επιταχύνουν και άλλοτε χαλαρώνουν. Ενδιαφέρον είναι ότι, παρατηρώντας το χορό, νιώθεις να εκτονώνεσαι ο ίδιος και ας μην κουνιέσαι ρούπι.
O αφρικανικός χορός, χωρίς να έχει αποκτήσει ακόμα φανατικό κοινό στην Ελλάδα, απευθύνεται κυρίως σε χορευτές και ανθρώπους που γυμνάζονται, αλλά και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να εκτονωθούν και να γυμνάσουν όλο τους το σώμα. Eίναι ένας χορός ιδιαίτερης έντασης, στον οποίο ο καθένας μπορεί να προσαρμοστεί και να τον φέρει στα μέτρα του. Λόγω της ελευθερίας στην τεχνική του, όμως, κατατείνει στην ανάπτυξη καλής φυσικής κατάστασης, ακόμα και αν αυτή δεν προϋπάρχει.

απο: http://www.vita.gr/html/ent/444/ent.2444.asp
(διασκευή απο την Εύα Τρίκου, μαθήτρια της γ΄γυμνασίου)

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Γράμμα στους γονείς



Στα πλαίσια Προγράμματος Αγωγής Υγείας που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας κατά το έτος 2007 - 08 οι μαθητές έφτιαξαν ένα "γράμμα προς τους γονείς" που έχει πολύ ενδιαφέρον και εκφράζει τους περισσότερους εφήβους. Μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ στο:
Γράμμα στους γονείς

Δείξτε το γράμμα στους γονείς σας ή γράψτε τους ένα δικό σας με τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας. Είναι ένας ωραίος τρόπος για επικοινωνήστε μαζί τους και να τους εκφράσετε τα συναισθήματά σας.
Οι συντονίστριες του προγράμματος
Χαρούλα Ψάνη - Βέρα Κωφοπούλου

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Υγιεινή διατροφή



Εργασία μαθητών της Γ΄και Β΄ γυμνασίου στα πλαίσια Προγράμματος Αγωγής Υγείας κατά το σχολικό έτος 2008

1. Τι είναι η υγιεινή διατροφή
Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα του εμπορίου, το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

2. Γιατί πρέπει να τρώω υγιεινά;
Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων, όπως κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά σας. Επιδρά με διάφορους τρόπους όπως π.χ. βοηθά να διατηρείται η ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, βοηθά να βελτιώσετε την αρτηριακή πίεση και να μην πάρετε βάρος. Εκτός από τα θέματα υγείας, η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εμφάνιση σας.
Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων: γάλα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά και κρέας.

3. Πως ορίζεται το ιδανικό βάρος ;
Ως ιδανικό βάρος ορίζεται το βάρος εκείνο στο οποίο κάθε άτομο έχει φυσιολογικό ποσοστό σωματικού λίπους και δεν ενέχει κινδύνους για την καλή υγεία του, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ένας καλός δείκτης προσδιορισμού του είναι ο δείκτης μάζας σώματός του, δηλαδή το πηλίκο ΒΑΡΟΣ (σε κιλά) / ΎΨΟΣ 2 (σε μέτρα), το οποίο για να θεωρείται κάποιο άτομο φυσιολογικό θα πρέπει να είναι κάτω από 25. Ο καλύτερος τρόπος για να το διατηρεί κάποιος είναι η υιοθέτηση σωστών διατροφικών προτύπων σε καθημερινή βάση σε συνδυασμό με συστηματική φυσική δραστηριότητα.
[Γράφει: Χαράλαμπος Ι. Γεωργακάκης - Διατροφολόγος, MSc]

4. Πότε κάποιος θεωρείται ότι είναι παχύσαρκος;
Κάποιος μπορεί να θεωρηθεί παχύσαρκος όταν ο δείκτης μάζας σώματός του, δηλαδή το πηλίκο ΒΑΡΟΣ (σε κιλά)/ΎΨΟΣ2 (σε μέτρα), είναι μεγαλύτερο από 30. Δηλαδή, αν κάποιος είναι 95 κιλά και το ύψος του είναι 1.70 ο δείκτης μάζας σώματός του είναι 31.1, οπότε μπορεί να θεωρηθεί ως παχύσαρκος.
5. Γιατί πρέπει να ακολουθούμε τη μεσογειακή δίαιτα;

1. Η μεσογειακή δίαιτα είναι η πλέον ισορροπημένη διατροφή από άποψη περιεκτικότητος και αναλογιών σε θρεπτικά συστατικά, διότι τα χαρακτηριστικά της είναι :
α. άφθονες φυτικές τροφές (φρούτα - λαχανικά - ψωμί και άλλα προϊόντα δημητριακών - πατάτες - όσπρια - καρποί και σπόροι)
β. πλούσια πηγή σωστών υδατανθράκων, μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών (πηγή ασβεστίου και βιταμινών D,A)
γ. μέτριες ποσότητες ψαριών και πουλερικών (πηγή πρωτεϊνών)
δ. μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος (πηγή πρωτεϊνών αλλά και λιπαρών)
ε. κρασί σε μικρές ποσότητες κατά κανόνα με τα γεύματα (πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών).
2. Η μεσογειακή δίαιτα συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Περιέχει τροφές πλούσιες σε κάλιο που βρίσκεται άφθονο σε φρούτα, λαχανικά κλπ. και είναι ευνοϊκή για την προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση.
3. Η μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε τροφές που περιέχουν ουσίες όπως η β-καροτίνη, η βιταμίνη Ε και C, σελήνιο, ψευδάργυρο, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές και θεωρούνται η καλύτερη διατροφική πρόληψη κατά του καρκίνου.
4. Επιστημονικές μελέτες του μεσογειακού τύπου διατροφής ανέδειξαν τη διατροφική αξία της μεσογειακής δίαιτας στην αντιμετώπιση και πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
α. Το ελαιόλαδο που περιέχεται άφθονο στην μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που αυξάνουν τον καταβολισμό δηλαδή την διάσπαση της κακής χοληστερόλης LDL και την δεύσμευση της χοληστερόλης από την HDL.
β. Τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί - σαρδέλα - γαύρος) περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, η κατανάλωσή τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Μελέτες συνδέουν τα ω-3 λιπαρά οξέα με δράση αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική και υποτριγλυκαιριδαιμική.
γ. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν δυσαπορροφητους φυτικούς πολυσακχαρίτες που έχουν ισχυρή υποχοληστεριναιμική δράση βοηθώντας την απομάκρυνση της χοληστερίνης.
5. Η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να αποτελέσει μια αξιοσύστατη διατροφική στρατηγική για την μείωση του βάρους σε υπέρβαρα, παχύσαρκα, διαβητικά άτομα.
6. Η διατροφή αποτελεί τη βάση θεραπευτικής αλλά και την πρόληψη του Διαβήτη τύπου 2. Η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να θεωρηθεί από τις πλέον ενδεδειγμένες δίαιτες στην αντιμετώπιση και πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 αλλά και στην θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1.
7. Η μεσογειακή δίαιτα είναι εύγευστη, έχει μεγάλη ποικιλία, απίθανους συνδυασμούς και πολλές νοστιμότατες συνταγές χωρίς να επιβαρύνει την ΥΓΕΙΑ και το ΒΑΡΟΣ
[Μπρούμη - Μινώτου Πηνελόπη, Βιοχημικός – Διατροφολόγος ]

6. 10 βήματα που θα ωφελήσουν την υγεία:
• Ακολουθήστε μια υγιεινή καθημερινή διατροφή, με όλες τις ομάδες τροφίμων και σύμφωνα με τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής. Αποκλείστε μόνο τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.
• Προτιμήστε προϊόντα χαμηλά σε ζάχαρη. Περιορίστε την κατανάλωση απλών, ραφιναρισμένων ζαχάρων από γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς νέκταρ, μέλι και μαρμελάδες. Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να εντάσσονται αραιά στη διατροφή σας.
• Προτιμήστε γαλακτοκομικά ημίπαχα με 1-2% λιπαρά (γάλα, γιαούρτι). Τα ολόπαχα προϊόντα είναι πλούσια σε επιβαρυντικά, κορεσμένα λιπαρά.
• Αποφύγετε τρόφιμα υψηλά σε αλάτι, όπως αλμυρά σνακ, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, παστά, αλλαντικά, αλμυρά τυριά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Καταναλώστε ψωμί και φρυγανιές χωρίς αλάτι.
• Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 μικρομερίδες από φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε τους χυμούς (ακόμα και τους φρέσκους) και καταναλώστε φρέσκα λαχανικά με κάθε γεύμα σας.
• Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι ο βασικός τύπος λίπους που καταναλώνετε στη δίαιτά σας. Αποφύγετε την κατανάλωση σπορέλαιων, βουτύρου και κορεσμένων λιπαρών, από ζωικές κυρίως τροφές. Τρώτε συχνά λιπαρά ψάρια, που είναι πηγές των ωφέλιμων ω-3 λιπαρών.
• Καταναλώστε δημητριακά ολικής και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Πηγές υδατανθράκων, όπως πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο καθημερινά, μαγειρεμένα όμως με λίγο προστιθέμενο λίπος.
• Περιορίστε την κατανάλωση του αλκοόλ στα 1-2 ποτήρια την ημέρα (20 γρ), ακολουθώντας πάντα τις συστάσεις του γιατρού σας.
• Κάντε τακτική άσκηση. Τριάντα λεπτά εντατικό περπάτημα την ημέρα είναι αρκετά για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ένα ιδανικό βάρος, αλλά και πιο φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
• Αποφύγετε την παχυσαρκία. Αν έχετε υψηλότερο βάρος από το φυσιολογικό, προσπαθήστε μέσα από σωστή διατροφή και τακτική άσκηση να χάσετε βάρος. Η απώλεια βάρους θα ρυθμίσει καλύτερα τα ζάχαρά σας.
[http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=2340]

7. Μύθοι και θεωρίες για τις δίαιτες
Πέρα από τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο όταν ξεκινάει μια δίαιτα αδυνατίσματος, έχει να αντιμετωπίσει και όλες τις «θεωρίες» που υπάρχουν για τα πρέπει και δεν πρέπει σε μια δίαιτα.
1) Το βραδινό γεύμα παχαίνει!
Το βραδινό γεύμα δεν παχαίνει! Το βραδινό γεύμα δε «μένει» στον οργανισμό μας και γίνεται λίπος ενώ κοιμόμαστε. Πόση περισσότερη κίνηση κάνει ένας άνθρωπος, όταν πάει στη δουλειά του, τρώει πρωινό και κάθεται τουλάχιστον 8 ώρες σε μια καρέκλα και τρώει και ενδιάμεσα και το μεσημεριανό του; Αυτό γιατί δε γίνεται λίπος;
Το αν θα παχύνει κάποιος ή όχι εξαρτάται από τις συνολικές θερμίδες που έχει προσλάβει σε ένα 24ώρο και τις συνολικές θερμίδες που έχει καταναλώσει. Αν οι θερμίδες που παίρνει (είτε σε 1 γεύμα είτε σε 6 είτε το πρωί είτε το βράδυ) είναι λιγότερες από αυτές που καίει, θα αδυνατίσει!
2) Το νερό βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Το νερό δε βοηθάει ούτε στην απώλεια βάρους ούτε στη διάλυση του λίπους του οργανισμού. Οι περισσότερες δίαιτες θέτουν ως υποχρεωτική την πρόσληψη 2 λίτρων νερού την ημέρα για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, αν κάποιος πίνει 8 ποτήρια νερό την ημέρα σίγουρα θα αντικαταστήσει άλλα υγρά τα, όπως χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, κτλ, τα οποία έχουν περισσότερες θερμίδες από τις μηδενικές του νερού. Δεύτερον, η αυξημένη πρόσληψη νερού, ειδικά πριν το φαγητό, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας της τροφής που καταναλώνει κάποιος.
Καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 6-8 ποτήρια υγρών και όχι νερού. Με τον όρο υγρά εννοούμε τόσο το νερό όσο και τους χυμούς, το γάλα, τα ροφήματα, το νερό των φρούτων και λαχανικών, κα. Παράλληλα και οι τροφές συνεισφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού στον οργανισμό και ιδιαιτέρως τα φρούτα και τα λαχανικά, που η περιεκτικότητά τους σε νερό προσεγγίζει το 90% της σύνθεσής τους. Η ντομάτα για παράδειγμα, που είναι μια στερεή τροφή, προσφέρει στο σώμα μας περισσότερο νερό από ότι το γάλα που θεωρείται μια υγρή τροφή.
Ας μην γινόμαστε μανιακοί λοιπόν προσπαθώντας να φτάσουμε τον πήχυ των 8 ή και περισσοτέρων ποτηριών νερού ανά ημέρα που διάφοροι μας προτείνουν. Αγχωνόμαστε που δεν τα καταφέρνουμε και αποδίδουμε σε αυτό φαινόμενα όπως : αδυναμία, ζαλάδες, αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους κ.α.
3) Η άσκηση πρέπει να πραγματοποιείται μετά την απώλεια των κιλών και όχι κατά τη διάρκεια της δίαιτας;
Όταν ένα άτομο αποφασίζει να χάσει κάποια κιλά, βασικός σύμμαχός του σε αυτή τη διαδικασία είναι η φυσική...δραστηριότητα. Η άσκηση αυξάνει το βασικό μεταβολισμό. Δηλαδή, ένα άτομο που αθλείται «καίει» περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας από ένα άλλο άτομο το οποίο έχει καθιστική ζωή. Επίσης, η άσκηση κατά τη διάρκεια της απώλειας των κιλών βοηθάει στη μικρότερη απώλεια μυϊκού ιστού και τη μεγαλύτερη απώλεια λιπώδους ιστού.
4) Δεν τρώω πρωινό για να μην παχύνω
Το πρωινό είναι ένα σημαντικό γεύμα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατροφική πρόσληψη των παιδιών και των ενηλίκων. Τροφοδοτεί σώμα και εγκέφαλο με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, αφού έχει προηγηθεί η περίοδος του νυχτερινού ύπνου, όπου ο οργανισμός συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος ως καύσιμο για όσες διαδικασίες συνεχίζονται και στον ύπνο. ένα πλήρες γεύμα το πρωί (συνήθως αυτό περιλαμβάνει δημητριακά με γάλα ή 1 τοστ με γάλα, καθώς και χυμό φρούτων)
Η παράλειψη τού συνήθως οδηγεί σε αυξημένο σωματικό βάρος. Τόσο η παράλειψη του πρωινού όσο και οποιουδήποτε άλλου γεύματος έχει ως αποτέλεσμα τη μη ισορροπημένη λειτουργία του συστήματος γλυκόζης - ινσουλίνης και την δημιουργία έντονου αισθήματος πείνας και συνεπώς την υπερφαγία.
5) Τα Light τρόφιμα δεν παχαίνουν.
Τα τρόφιμα που φέρουν την επιγραφή light δε σημαίνει πως δεν έχουν θερμίδες. Τόσο τα light τρόφιμα όσο και τα τρόφιμα με μειωμένα λιπαρά έχουν θερμίδες, απλά οι θερμίδες αυτές είναι λιγότερες από εκείνες του αντίστοιχου τροφίμου στην πλήρη του μορφή. Συνεπώς, η αυξημένη κατανάλωσή τους, όπως συνήθως συμβαίνει, οδηγεί σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.
6) Μια δίαιτα αποτελείται, κατά βάση, από ανάλατα και άνοστα τρόφιμα.
Η νοοτροπία του κάνω δίαιτα άρα τα τρόφιμα που μου αρέσουν δεν έχουν θέσει σε μια τέτοια δίαιτα, είναι λαθεμένη. Επίσης, όσο πιο άνοστο είναι ένα φαγητό δεν είναι και εξίσου λιγότερο παχυντικό. Για παράδειγμα, το αλάτι έχει 0 θερμίδες. Συνεπώς, είτε τρώτε το φαγητό σας ανάλατο είτε αλμυρό η επίδραση στο σωματικό σας βάρος θα είναι η ίδια. Το αν η αυξημένη κατανάλωση αλατιού επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού είναι ένα άλλο θέμα.

7) Ρύζι vs ζυμαρικών
Τα ζυμαρικά και το ρύζι έχουν τις ίδιες θερμίδες. Ανήκουν και τα δύο στην ίδια ομάδα τροφίμων και περιέχουν κυρίως υδατάνθρακες και λίγη πρωτεΐνη. Συνεπώς, αν ακολουθείτε κάποια δίαιτα αδυνατίσματος, με την ίδια άνεση που τρώτε ρύζι μπορείτε να τρώτε και ζυμαρικά
8) Το γκρέιπ φρουτ διαλύει τα λίπη!
Τόσο το γκρέιπ φρουτ όσο και άλλα όξινα τρόφιμα (π.χ. ξίδι), δε διαλύουν το λίπος. Αν τα τρόφιμα αυτά είχαν λιποδιαλυτικές ιδιότητες το αποτέλεσμα θα ήταν οδυνηρό για τον οργανισμό μας, γιατί δε θα διέλυαν μόνο τα αποθηκευμένα λίπη άλλα και τα υπόλοιπα όργανα και ιστούς που αποτελούνται από λίπος.
9) Το λευκό ψωμί έχει περισσότερες θερμίδες από το μαύρο και παχαίνει!
Το λευκό και το μαύρο ψωμί έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες. Ούτε το λευκό αλλά ούτε και το μαύρο ψωμί δεν παχαίνουν περισσότερο από άλλα τρόφιμα που περιέχουν τις ίδιες θερμίδες. Για παράδειγμα, 1 φέτα λευκό ψωμί, 1 φέτα μαύρο ψωμί, 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο, 15 γρ σοκολάτας, 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, και άλλα πολλά τρόφιμα έχουν απλώς 80 θερμίδες
10) Χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα διατροφής;
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ειδικά προϊόντα τα οποία περιέχουν μεμονωμένα ή συνδυαζόμενα συστατικά και ουσίες, που στη "φυσική τους μορφή", εμπεριέχονται σε διάφορες τροφές ή φυτά. Επομένως, απλά συμπληρώνουν τη διατροφή μας, δεν αντικαθιστούν τις τροφές, και δεν έχουν "μαγικές", θεραπευτικές ή άλλες, ιδιότητες.
Τα συμπληρώματα μπορεί να χρειαστούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων που:
 Δεν διατρέφονται σωστά ή είναι αποκλειστικά χορτοφάγοι.
 Καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων
 Διατρέφονται μονομερώς ή ακολουθούν υποθερμιδικές δίαιτες
 Αισθάνονται μυϊκή ατονία ή αναρρώνουν από ασθένειες.
 Εργάζονται σε βαριές και σκληρές χειρωνακτικές εργασίες.
 Διαβάζουν ή ασκούνται σε εντατικούς ρυθμούς (μαθητές-φοιτητές- αθλητές).
 Βρίσκονται σε κατάσταση στρες ή άγχους ή ανάπτυξης.
 Καπνίζουν (κάθε τσιγάρο καταστρέφει περίπου 25mg από την βιταμίνη c).
 Καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά.
 Βρίσκονται στη τρίτη ηλικία.
 Έχουν προβλήματα με τα νύχια ή τριχόπτωση.
 Βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και λοχείας.
 Παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.